Saturday, December 19, 2009

FESTKUM......UKM'09

festival kebudayaan universiti2 malaysia..(FESKUM)...bg ak ni satu program yg xbrapa nak best...pengurusan UMK sgt lemah..xdak kesatuan langsung..mungkin mereka suma nak wat pala msg2....aku n my geng just join boria n sukan warisan...kami team boria xla besatu sgt tp kami agak kuat lah....kami ngan geng dikir xbrapa ngam sgt,depa ni suma org klate...bkn sebab depa ni org klate tp....xtau la camna nak cakap..aku tak penah buat show boria ada mak yong...What the???...mak yong gi letak dlm boria,sah2 dah sesuai...tyme ak wat show kat JB dulu boria asli...ni dah cam mak boria..eeee...x dak mood aku nak menari...taun depan Feskum ni ada lagi,depa nak soh aku join zapin...ok aku akan tp slagi ada makhluk pelik tu ak takkan...aku rasa bdk2 kebudayaan Umk tau sapa,xperlu ak ckp nama kot...FESKUM kami pulang hampa,boria yg bajet ciput,dikir prasan bagus,zapin yg pengsan,tarian india yg xpenah wat latihan...huhhh...camna la nak jadi dgn team UMK ni...aku just kesian kat cik su,semua benda dia wat,staf len tu just gi bercuti kot termasuk driver basss.....aaahhh..lupakan team problem tu dulu...tyme feskum ak jumpa Uncle Wan n abg jan,depa ni skrang koreografer n artis budaya UniMap..sejak aku menari depa ni la yang dok ajar aku,since 2004-2009..dr SMSAH-KMK...Uncle Wan ni bila train kami mmg hebat....aku slalu belatih ngan team Kedah...so,ak dah lama blajar menari...tp aku nak blajar lg....so,tgk la taun depan camna...K la bye2

Debat Diraja....UM'09

hai asalamualaikum.....dah lama xmenulis nie..ni sebenarnya kisah tyme debat aritu..UMK antar 2 team debat bahasa melayu,2 bahasa arab...tp kesah Umk ni sgt lawak,aku tak tau la camna nak jadi next2 year..kami tyme nak pi UM pon kena redah banjir paras paha dulu bru leh naik bas kat depan kopitiam tu..ok lah ni tyme kat Um,first game lawan UPM..fuhh..cuak aku,kalah mmg dah target...pastu lawan UMP,UUM,and last UDM...semuanya tewas tp margin rendah,kira fight jugak la..kami baru first timer dlm debat ni...kalu kami menang kira bonus...hahaha..sepatutnya ada 6 kali lawan tp kami terpaksa menarik diri coz 2 my frenz sakit sebab makan lipas goreng berlada kot......so,kami terus gi jalan kat sekitar KL...Ustz thalal atau Mr Nash(coz muka cam Nash)..dia ni mmg best dan baek giler..pak cik zaher n pak ya...eerrrmm..pak ya ni kerek cket...apapon kami menyimpan rahsia seorang kawan aku..kecian kat dia,kalu nak tau tya dlm FB..hahaha...klu cket,nama dia start huruf plg akhir..ok..bye..

Monday, November 23, 2009

aku ingin pulang.....

banjir kat kota bharu nie.....

kampung halaman bila beraya...

sungguh aku ingin pulang....last balik kedah,time raya aidilfitri dulu...huhu..dah lama,rindu la nak tgk mak abah,adik..raya haji ni plak ramai saudara blk,tp kak long x blk coz keja...xpa la tuh....aku sangat risau takut aku x boleh nak blk nie....hujan makin lama makin lebat..ayaq pon makin lama makin tinggi,camna bas nak lalu..kawan aku ajak raya kat rumah dia,tp aku tak sure la samada rumah dia pon slamat dari banjir atau tak..fuh,susah btoi la dok kat sini..kalau ada flight direct KB-AS..da lama aku chow..xtau la nasib aku ngan beberapa kwan aku yang nak blk kg ni...jln kat klatan dah byk yg tutup...Allah saja la dpt membantu ni..Aku Mahu Pulang!!!!!!!

Friday, October 23, 2009

tragedi duka buat diriku.....

Anggota polis maut kemalangan di lebuhraya
22/10/2009 12:18pm

TAPAH 22 Okt. — Tiga anggota polis yang dalam perjalanan untuk menghadiri taklimat misi ke Timor-Leste di Briged Tenggara Kuantan, terlibat dalam kemalangan dengan sebuah treler di Kilometer 310.9 Lebuhraya Utara-Selatan awal pagi ini, menyebabkan seorang maut.
Dua lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang berasal dari Kedah itu cedera termasuk seorang parah.
Timbalan Ketua Polis Daerah Tapah, Deputi Supritenden Abdullah Arshad berkata, mangsa yang terbunuh dalam kejadian pada pukul 2.30 pagi itu ialah Azrul Fazli Ahmad yang bertugas di Batalion 8, PGA Pengkalan Chepa, Kelantan.
Azrul Fazli yang cedera parah di kepala meninggal dunia di tempat kejadian dan mayatnya di hantar ke Hospital Tapah untuk bedah siasat, katanya kepada pemberita di sini hari ini.
teks diatas adalah dipetik daripada bernama...Allahyarham Azrul Fazli B Ahmad ialah pak cik aku.
Sebelum nie aku xpernah kenal siapa itu Azrul dengan lebih dekat,aku just tahu nama dia Yak dan dia anak bongsu Tok long Dah..since aku dapat masuk UMK,tok long mai bagi tau yang pak cik yak ada kat pengkalan chepa nie....aku sampai kat kelantan ni disambut oleh arwah..semasa aku mengenali kelantan arwah banyak menunjuk ajar aku serta banyak membantu aku...time cuti raya aku tunggu nak balik kampung sekali,tapi tiba2 dia kena balik dulu.semasa hari raya aku jumpa ngan dia kat surau pagi raya tu,pastu malam raya ke 3,arwah bawa tok long satu family mai rumah aku...kami sembang sakan la malam tu,arwah dok becerita tentangkeja dia dan kelantan.arwah balik awai 2 hari dari aku,dia kata kat aku kalu sampai kelantan nanti bagi tau pak cik,kol4 pagi pon pak cik gi ambek..ak malas nak kacau dia pagi2 buta nie,tapi arwah sangat baek,dia dok kol aku since dalam bas lagi sampai la aku sampai kat KB nie..arwah datang dengan motosikalnya ambek aku dengan beg yang besar nie.dia antar aku sampai ke UMK...lepas pada pagi tu aku tak tau la bila lagi yang aku jumpa dia,dia slalu gi kuantan aku pulak sibuk sikit...dia selalu kol aku tanya khabar dan slalu bagi nasihat selalunya dia akan cakap "adik,study la elok2"..pada satu malam ni,arwah kol aku yang dia nak jumpa aku,dia cakap "adik pak cik nak balik dah nie"...aku kebetulan malam tu ada kelasmath,so aku sedih gila xleh jumpa dia untuk terakhir kalinya...dia cakap kat aku dai nak balik cuti just dua tiga ari ja..aku rasa lama xjumpa dia,aku try kol time makan tengah hari kat kedai Marima,aku tanya kat dia bila pak cik nak balik mai cnie...dia jawap"tak tau la dik,pak cik berat hati la nak balik pi kelantan,nak dok kampung ja lagi syok."seperti biasa dengan pesanan terakhir dia "jaga diri elok2,study elok2"....itu merupakan panggilan telefon aku yang terakhir untuknya dan pesanan terakhir dia untuk aku....pagi 22 oktober mak aku kol ,dia cakap pak cik dah xdak,kemalangan kat perak ngan treler...time aku dengar tu,aku x berapa percaya..mula2 aku terkejut jugak la...tapi depan orang ramai aku wat cam xdak papa ja...bila aku dok sorang2 aku menangis tak henti2 ingat kat pak cik yang byk membantu aku..sampai aku tulis cerita ni pon,aku masih menangis.....Ya Allah kau tempatkan lah roh pak cik bersama roh orang2 yang beriman...al fatihah....

Salam Terakhir

Sampaikan salam buat semua
Salam terakhir salam teristimewa
Kepada kau yang tersayang
Pada teman yang ku kenang
Pemergian ku ini tak dirancang

Usah bertanya mengapa aku
Mengucap salam terakhir kepada mu
Kerna waktu berputaran
Bimbang tak berkesempatan
Melahirkan kerinduan terhadapmu

Demi sebuah kenyataan
Yang amat menyakitkan
Aku yang tidak berdaya
Hanya berserah padaNya

Salam akhir
Salam yang teristimewa
KepadaNya ku memohon keampunan
MelaluiNya ku beri kemaafan

Andainya aku punya waktu
Masih ku ingin mengulangi semula
Saat indah bersama mu
Sayang tak berkesempatan
Abadikan saja salam ku di ingatan

Salam ku yang terakhir

Sunday, October 11, 2009

kisah kekayaan seorang penternak...











Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhari berasal daripada Alor Setar, Kedah. Asalnya seorang penternak,beliau memulakan perniagaannya sebagai seorang pengusaha daging (jual beli lembu & kerbau) pada tahun 1970. Seorang yang terkenal dengan sikap rendah diri, Syed Mokhtar tidak pernah berpuas hati dengan kedudukannya dan sentiasa berusaha keras untuk memperbaiki taraf hidupnya.

Pada tahun 80-an, Syed Mokhtar telah beralih ke bidang pengangkutan yang telah membawa tuah kepadanya sehingga menjadi seorang antara tokoh korporat bumiputera yang terkaya di Malaysia. Karier perniagaannya mula dikenali pada awal 90-an di Johor semasa Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Menteri Besar. Beliau yang amat meminati bidang pengurusan dan pembangunan pelabuhan adalah salah seorang manusia yang bertanggungjawab menjadikan Pelabuhan Tanjung Pelepas Johor menjadi terkenal di mata dunia dalam tempoh yang sebentar.

Tidak lama kemudian, Syed Mokhtar telah mengasaskan Yayasan (Islam) Al-Bukhary yang telah membina dan menguruskan Muzium Kesenian Islam bernilai RM70 juta di Kuala Lumpur selain banyak menjalankan kerja-kerja amal dan kebajikan terutamanya sekitar Negeri Kedah dan Perak.

Syed Mokhtar juga merupakan pemilik kepada Syarikat Gulf International Investment Group Capital (GIIG) yang mempunyai kepentingan dalam Projek Hidro Elektrik Bakun. Di samping itu, beliau mempunyai kepentingan dalam beberapa buah firma terkenal Malaysia seperti Malaysia Mining Corporation Berhad (MMC), PERNAS, Padiberas Nasional Berhad, Malakoff Berhad, Seaport Terminal Johor Sdn. Bhd., Johor Port Berhad, Impian Teladan Sdn. Bhd., Indra Cita Sdn. Bhd. dan banyak lagi. MMC telah bergabung dengan Gamuda Berhad dan berjaya mendapatkan projek landasan keretapi berkembar bernilai RM14.5 billion sebelum ianya dibekukan oleh kerajaan kerana faktor pemulihan ekonomi. Syed Mokhtar juga dikatakan telah membeli kepentingan majoriti dalam Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor.

Usaha gigih Syed Mokhtar telah berjaya menarik perhatian dan kekaguman bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir yang menggalakkan lebih ramai tokoh korporat bumiputera dapat dilahirkan menerusi usaha keras sebagaimana Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhari.

Pada pendapat saya, Syed Mokhtar merupakan seorang yang tidak pernah mengenal erti kegagalan dan beliau sentiasa belajar dari apa juga kesilapan yang dilakukan. Beliau juga merupakan seorang yang berhati-hati dalam perniagaan terutamanya soal pembelian dan pengambilalihan kepentingan dalam sesebuah syarikat dan projek. Beliau seolah-olah memikirkan kepentingan orang ramai terutamanya bumiputera sebelum membuat apa-apa keputusan penting dalam perniagaan. Dari beberapa sumber dan setahu saya, Syed Mokhtar merupakan seorang yang taat kepada suruhan agama, pemurah, menggemari perkara-perkara amal dan kebajikan, kuat bekerja, merendah diri dan tidak sukakan publisiti. (Tidaklah menghairankan jika beliau dicemburui dan dikagumi oleh ramai orang)

Mungkin inilah antara rahsia kejayaan beliau.Saya rasa semua warga UMK & orang kedah perlu baca ni....student sains penternakan lagi WAJIB baca dan ikot cam Tan sri ni.....Salam

inilah aku

miroslav zreef klose...




aku diabadikan dlm muzium

















kamu bersalah...






jangan lukis gambar abg










star wars yang comel

















agaknya ni rupa Monalisa sebenar... my frenz

















satu Malaysia.........










penternak raya lg

Thursday, October 1, 2009

BILA PENTERNAK BERAYA....

bdk2 nie cuba nak jd vogue


bersama kiu ling yen






jom kencing ramai2





kacak nya.......

ada orang tengah lukis kita ni


8 jejaka kacak..



oh tidakkkkkkk......!!!!!



budak penternakan......




asal ada 9 ja.......mana lagi?..MARWAN?SYUK


10 yang the best..marwan amik gambar..




Tanggal 1 october ni,ari ni memang syok...cerita dia camni,kami bdk laki klas SBH memang tak tau yang budak pompuan dah plan nak buat jamun raya taun ni...mula2 xnak ajak sume klass tp dengan moto yang digalas "sharing is caring is our trust"...satu klass kami ajak....planingnya just kat blok kat umk ni ja,tp munirah yang baek ati nak sponsor tempat....so,seprti besa tugas si fizah la nak mula kutep duet...aku jumpa dia kat,Myspices,pantai timur dan merata lagi dia mesti ckp "za,duet.."..ha..ha....memang lawak,bukan aku ja kena tp bdk laki len sama ja...tp fizah bendahari yang bagus..ayam dengornyer si haslinda yg urus,apa lg ek..ntah aku pon dah lupa..tp semestinya bdk pompuan klas aku ni memang bleh berdikari tanpa disuruh..syabas penternak pompuan..then,pada malam jumaat ni kami pon berangkatla kat situ..kat mana ? rumah munirah kat pantai sabak..so,rusa si Farok ngan keta munirah pon digunakan untuk mengangkot budak2 penternak nie.....kami bdk laki seramai 11 orang naek satu rusa tu..fuh..bayangkanlah..macam2 bau...tp dlm rusa tu memang best,walaupun macam saden tapi bg kami tu macam satu pengalaman yang terindah..azri mesti dok depan,zack,azam,mus,syuk,azray,frankie,khairi..erm...sapa g ek..marwan!!!...perjalanan mengambil masa dalam 15 minit camtu la..dalam perjalanan tu macam2 kami buat,sembang2,nyanyi2,gelak2..van tu sepatutnya sejuk,coz econ dia memang kuat..tp tiba2 rasa panas semacam ja,so ramai dah berpeluh dah ni terutamanya abe zack..ermmm,peloh kuat!..tingkap yang disangka tidak boleh dibuka itu,tiba2 di buka oleh azray..fuh..best giler angin kat luar tu...faruk pon dah xfocus bawa van ni,tiba2 van yg dipandu meragam,melompat dan van ni terhenti di tepi jalan yang kacil nie...terkesima semuanya..."dah,sudah kita van rosak"...kata mus..abe zack lantang bersuara,"turun..turun...semua.."..kesemua sebelas jejaka tampan gagah ni pon turun menolak van yang tersadai kat tepi jalan ni..nak tau rupa-rupanya van tadi terlanggar 2 bijik buah kelapa dara yang agak besar..!!...so,perjalanan diteruskan...nyanyian sumbang pon berkumandang lagi....lepas 5 minit,kami pon tiba di rumah munirah ni...bapak rr, besar gila rumah....kami pon dengan tertibnya pegi salam ngan bapak n pak cik dia..mak dia dah sediakan makanan dan tempat bakar,kami just g sambung bakar ja....mula2 aku,azam,azri,mus ngan zack orang paling depan dok membakar ayam ngan sosej ni...lepas kene 5 ketul ayam tu dah masak,aku,azri ngan zack pon mengundurkan diri dari tempat bakar tu...panazz wei..aku dah xtahan dah,minum air dah sejug nie..almaklumla pose 6 disiang hari..azam,mus dan ee still stay kat situ..diorang nie memang tahan panas!..aku pon gi tempat dimana hidangan disediakan,kat situ la aku duduk ngan herny,lina,nana,nad,faruk,zack,azri n sapa lagi tah...kami dok merasa makanan kat situ,mula2 satu sosej dimasukkan kedalam mulut..yang best nyer,faruk nak suap sosej masuk dalam mulut herny...erm,macam lucah jer kan..tak tahu la nak cerita camna memang aku rasa kawan2 kelas penternakan nie memang best..huhu...kami agak berpesta jugak la,makan nie sampai nak muntah balik...ayam yang diorang kata sorang 3 ketul dah jadi 6 ketul sorang..sosej xtahu la brapa batang aku sumbat...bihun lagi,sirap selaseh lg...fuh..RM10 memang berbaloi...dah la dapat makan byk,pastu dapat eratkan hubungan sekelas plak..untungnya dok UMK ni...syukor..pas ja makan kami sambut bufday budak2 yang laher bln 9...bukan budak la...majoriti lebih tua dari aku..kira kakak n abang aku kat sini..eeuuuu..kami bergambar abeh2 san..memang best satu kelas dapat berhimpun skali...wuaahhh,aku pon dah ngantuk nie..kami dalam kol 12 lebih kami pon mengundurkan diri....bila balik,aku merasakan keselesaan yang amat,bila van yang 11 orang naek td dah jadi 7 orang ja,selebihnya pak cik tuh antar....aku rasa tamat kat sini ja kot cerita penternak beraya...ini merupakan kenangan yang terindah...!!!..[ceh....macam tajuk lagu rrr plak]

Thursday, September 17, 2009

SALAM AIDILFITRI......


assalamualaikum.......
Cuti raya dah bermula, ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua waga skds,smsah,umk........dan semua yang mengenali diri ini....Kepada mereka yang menghantar Kad hari raya dan juga ucapan SMS hari raya, terima kasih banyak-banyak, tak sempat membalas kesemuanya!
Terima kasih atas sokongan anda semua........

Sunday, September 13, 2009




A
ssalamualaikum....kepada semua pelawat blog ini ,saya dahulukan dengan ucapan salam dan selamat datang....kepada semua pelawat, ini adalah ruang dimana kita boleh berkongsi segala info-info,masalah,berforum,berbincang serta berkongsi segala kemanisan hidup....oleh demikian selamat melayari ruangan ini.....wasalam....