Monday, July 26, 2010

Dilema Universiti Malaysia Kelantan dari Pandangan seorang blogger




PENGKALAN CHEPA: Apa sudah jadi dengan Universiti Malaysia Kelantan(UMK) yang dicanang begitu hebat oleh Datuk Mustapa Mohamed dan Datuk Seri Panglima Annuar Musa serta pemimpin Umno Kelantan. Pengambilan pelajar baru yang bermula minggu lepas kini menimbulkan banyak masalah khususnya kepada pelajar.

Sinar Harian(Khamis 05/07/07) dengan tajuk “Pelajar kecewa asrama UMK tidak sempurna”, telah menjelaskan segala-galanya tentang letak duduk universiti politik Umno ini. diberitakan kelengkapan kampus dan asrama benar-benar memalukan. Apa tidaknya kalau dilihat dan dibandingkan dengan sekolah berasrama penuh, jauh lebih baik lagi berbanding UMK.

Pendedahan Sinar Harian cukup memalukan rakyat K
elantan kerana persiapan untuk mewujudkan sebuah universiti dibuat secara sambil lewa dan banyak “main politik” oleh Tok Pha dan Annuar Musa. Bayangkanlah almari yang pintunya tertanggal, bilik air yang tidak boleh dikunci, paip air yang seakan tempat untuk berwudhuk, bilik penginapan semacam tempat tahanan PATI, tiada kipas dan sebagainya serta pelbagai perkara yang tidak sepatutnya berlaku.

X juga diberitahu, pengambilan kakitangan untuk bekerja di UMK dibuat oleh Tok Pha sendiri dan dipilih dengan begitu teliti supaya tidak ada seorangpun “orang hijau/bulan” terlepas masuk. Mereka akan diselidik sehingga ke akar umbi asal usul dan aliran sokongan. Pun begitu ada juga yang terlepas dan salah seorangnya pemberi maklumat ini.

Tok Pha amat teliti untuk mengambil kakitangan yang asalnya dari Kelantan tetapi begitu mudah menerima orang yang diluar dari Kelantan. Sikap “menyusu kera di hutan” masih menjadi amalan Tok Pha.

Satu perkara lagi ialah, dari 400 tempat yang dtawarkan oleh UMK hanya 270 orang sahaja yang memohonnya. Kenapa pelajar tidak berminat untuk belajar di UMK? Nanti X akan berusaha mendedahkannya. Diberitakan juga sudah ada desas-desus dari beberapa orang mahasiswa yang akan meninggalkan UMK dan menerima tawaran dari IPTA atau IPTS yang lain.

Apa yang jelas, UMK adalah “universiti politik Umno”. Dapat dilihat dengan jelas gambar Tok Pha dengan Perdana Menteri ditiang-tiang letrik menunjukkan UMK kebanggaan beliau. Manakala Nuar Musa pula dengan gaknya mengangkat tangan dalam sepanduk yang digantung di simpang-simpang seolah-olah UMK adalah perjuangan dan usaha beliau.

Ini menggambarkan perebutan pengaruh dalam politik Umno Kelantan. Adalah dirasakan bahawa UMK bukan suatu tempat yang strategik bagi pelajar untuk belajar. Memandangkan kos yang ditawarkan tidak begitu sesuai dengan zaman sekarang, adalah lebih baik pelajar-pelajar mencari universiti lain yang benar-benar boleh melahirkan insan yang mampu membangunkan negara.

Kita tengok apa perkembangan seterusnya UMK. Apakah Universiti politik Umno Kelantan ini mampu bertahan atau akan menjadi sebuah sejarah kepada rakyat Kelantan… Kita tunggu dan lihat adegan seterusnya…



Itu komen dia ni komen aku plak:

Assalamualaikum….Universiti Malaysia Kelantan..cantik nama tu.Ianya membawa satu imej negeri Kelantan..Mari imbas sejarah universiti2 terdahulu..UMP,UNIMAP,UNIMAS dan UMS…dulu diorang nie pon cam ni jugak..Unimap,rumah kedai satu perlis diorang punya,Unimas kampus bermacam2 jenis…huh…tp kini diorang dah completely established..Ni bukan soal universiti politik or what,U need to see our government plan…They must build more than 20 IPTA in Malaysia,Alhamdulillah one of them ,was built in Kelantan…syukur la sikit orang Kelantan ,ni suma untuk menampung pelajar bijak yg terlalu ramai..If not ,saya xtau lah mana saya merempat skrang ni….pasal kemudahan,saya xleh nak ckp byk lah..tp for right now,everything okay..but the major prob for me is water supply…..nak tya la sikit…sapa yg really bertanggungjawab atas suma ni ha??…xkan UMK nak bina loji air sendiri ats nama Syarikat Bekalan Air UMK or import air from Teregganu mcm Singapore -Johor plak???…That’s must be answer lah….Okay..Wslm..

Sunday, July 25, 2010

SUMPAH ORANG MELAYU.........

ألسلامعليكم ورحمۃ ﷲ وبركته

“Petikan dari Buku ONN JAAFAR, PEJUANG TERBILANG

.
Termaktub di Batu Pahat pada 8 Rabi’tul awal 1365 hb bersamaan 10 februari 1946 masihi

  • Kami umat Melayu beragama Islam pada hari ini,
  • Berjanji tidak akan berhasad dengki, khianat dan iri hati,
  • Bertelagah dan berbalah sesama sendiri
  • Kami berjanji akan bersatu padu dan patuh menegakkan agama Islam
  • Kami juga akan bekerja kuat untuk menyara diri dan keluarga kami
  • Kami bersedia bersaing sesama umat Melayu dan kaum-kaum lain dengan jujur dan terhormat
  • Kami umat Melayu, Islam bersumpah setia untuk :
  1. Mempertahankan kepentingan dan hak Melayu
  2. Mempertahankan kedaulatan raja-raja Melayu
  3. Memperjuangkan iktisad dan pelajaran bangsa Melayu
  4. Mempertahankan maruah negara supaya aman sejahtera

Siapakah yang kini benar-benar ikhlas memperjuangkan Bangsa Melayu Islam?

UMNO?

Asalnya nak bebaskan Tanah Melayu dari Malayan Union, Nak majukan Melayu setanding dengan bangsa lain didunia, Tapi bila dah lama sangat berkuasa, semakin ramai yang berjuang untuk kekayaan diri sendiri, masuk UMNO sebab nak kaya.. fikirkanlah…

PAS?

Idea asalnya nak perjuangkan Negara Islam, Namun hakikatnya Politik Demokrasi bukanlah cara Islam, bukan sunnah Rasulullah SAW mentadbir negara… apabila Islam dipolitikkan, fitnah, mencaci dan menghina dibenarkan atas tiket politik, maka orang-orang Islam terutamanya melayu jadi mangsa… Ulama keluarkan pendapat untuk kepentingan Parti dan cantas lawan walaupun lawan dah ikut lunas-lunas Islam… fikirkanlah…

PKR?

Asalnya nak bebaskan Datuk Seri Anwar dari tangan Tun Dr Mahathir, Bila Datuk Seri Abdullah bebaskan, beralih pula nak jadikan Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri Malaysia, Bila nak jadi PM, canang nak hapuskan hak keistimewaan orang Melayu untuk dapat sokongan DAP, nak wujudkan Agenda Ekonomi Malaysia sebagai ganti DEB, nak wujudkan Malaysian Malaysia sepertimana kerajaan Singapura. Jika tertunai hasrat Datuk Seri Anwar jadi PM, Adakah orang-orang melayu benar-benar bersedia atau hanya menunggu masa untuk Melayu Malaysia jadi seperti Melayu Singapura… fikirkanlah…

.

Thursday, July 22, 2010

1st trip taun nie......

ladang sawit plak......
"kambing"...wakakakaka..jgn marah....
bestnya baring kat rumput nie...
Kandang 13..sgt menyeramkan....
aku & Nana....melayan ank kambing
ada tarzan X kat ladang tu...
Sangat best bila kat pantai...
3 jejaka HOT......
Malaysia pon ada,xyah gi OZ
ready nak terkam mangsa.....

Renungan Bangsaku..




Bukan di medan dunia,Melayu tewas di tanah sendiri.
Bertapa hinanya maruah oranh melayu.
Bukan pehinaan tapi satu kenyataan.
Punca segalanya ada adalah tak berilmu,maka tak
mampu berfikiran positive,tak mampu nak bersepadu demi ummah.

Ada Tanjung kasi Keling,
Ada Bukit kasi Cina.
Sekarang ada Tahah kat Tanjung Pagar KTM kasi Singa.
Sedangkan manusia dari zaman Adam bertumpah darah kerana Tanah.
Islam pun mewajibkan kita menjaga hak dan maruah kita.
Binatang yg dinamakan Gajah pun jaga kawasan dan hak mereka.
Lebah yg kecil pun akan bertindak jika mereka tergugat.

Dayus,kerajaan melayu dan Melayu gagal mempertahankan tanah air bukan demi kita tapi demi anak cucu kita.Kalau Melayu dah sempit sekarang
di Tanah Air sendiri,apakah pula nasib generasi kita.




Monday, July 12, 2010

Permulaan sebuah kehidupan....

Semester baru dah pon bermula....waduh..macam2 dah berubah..romate pon tukar2...tp nasib baik Faaizuddin still ada lagi dalam bilik nie..huh...tp yg tak syok nya,ada plak senior dua orang dalam bilik nie....sem lepas kami penah gaduh2 mulut..tetiba sem nie duduk satu bilik plak ,sebelah katil plak tu.....huh....sampai bila nak buat keja masing2 ntah ler...tp my candle of hope still ada,yg kami will be a good roomate...haha....pasal stdy plak..jadual sem nie memang best,banyak rileks...huhu..tu yang aku mau....haha...cukup la dulu tuk kali nie....wo chow...!!