Thursday, June 2, 2011

......Bahasa Melayu,English,Arab,German dan Mandarin......

            Satu kajian oleh para2 sakura mendapati bahawa apabila mempelajari dan menghafal bahasa selain bahasa ibunda akan menguatkan ingatan.......sebagai pelajar,semua orang nak ingatan kuat..sebagai seorang muslim adalah terbaik menghafal ayat2 suci al-quran lah....selain itu kita jugak boleh menambah dengan mempelajari pelbagai bahasa....tidak cukup hanya menguasai Bahasa Inggeris sahaja,bahasa2 lain di dunia ini pon agak menarik.....for me,of course I had learnt Quran verse(Arab la tu) and at the same time,I try to memorize other languages...

             Since I was in secondary school until now,I still keep learning German (Deutsch)...Ich liebe Deutsch..Ich bin im sultan abdul halim gymnasium vor vier Jar und Ich studied Deutsch.....unfortunately,if u are in Malaysia...susah nak apply bahasa German nie.....xpa ini ilmu,menarik blajor bahse Adolf Hitler ni...Auf Wiedersehen...!!!!....



                Waktu bekerja kat hypermarket  kat Aloq Staq ni,all my frens are Chinese....so,muncullah bahasa baru yg perlu aku kuasai..iaitu Mandarin...since 2007-now...I keep learning Mandarin secara tidak formal (xmasuk kelas pon)...Tq to Miss Teh Irene,Oon,Lim,and Hong...org2 ni byk ajar aku..then kat matrik plak,Kee Hau and Khor....now,kat UMK si Ling Yen,Hau,Hou,Frankie byk bg words baru..haha...xkesah la..lucah ke tak....hahahaha....satu petua,nak mudah ingat bahse asing ..mula2 blajor menda2 plek dulu....haha..actually,dah 4 taun blajo tp still susah nak memorize words Mandarin coz ianya phonetic...sepanjang 4 taun nie,saya blajo menggunakan buku,internet,dan lagu2 dari Jay Chou (Zhou Jay Lun),S.H.E,Farenheit,Sam Lee,Guang Liang and my favorite,Wang Lee Hom!!!...dioranglah nie lah yg menjadi "laoshi" kat saya.....InsyaAllah by next sem,I nak masuk kelas Mandarin kat UMK...jiayou!!!..ada org akn eja,Chaiyokkk!!...literally maksud "Jia You" to.."tambah minyak"....haha..jgn salah wish!!...Stakat nie,kalu dgr Chinese cakap bleh la nak guess apa yg dia tgh ckp..(mungkin btol,mungkin salah)..,but I malu lah nak ckp takut salah tones.haha..nanti lah.....

     
            Stakat ni Alhamdulillah,saya boleh mempelajari bahasa Melayu,Inggeris,Arab(ayat2 al-quran),German n Mandarin...selain menguatkan ingatan,ianya juga mempunyai kepentingannya tersendiri...

Melayu=bhs Ibunda, English=world language Arab=bhs al-quran, German=bhs Technology, Mandarin=bhs Business, 
Korea=bhs K-Pop?????...

Tafsirlah sendiri.....

No comments: