Wednesday, January 11, 2012

Voucher Buku 1 Malaysia..

Alhamdulillah..syukur..ada jugak bantuan voucher tuk beli buku..hehe
aku rasa ni satu permulaan yang baik untuk rakyat dan negara kita..
tak kisah lah..orang kata ni "ole-ole" oleh kerajaan coz nak dekat PRU13..WHATEVA!!..
kalau cam tu,aku nasihatkan..jangan ambiklah..baru Gentlemen!!..haha..
muka2 yg dok membangkang no1 beratur depan kaunter tunggu nak ambik voucher tu...erm..biasaklah!..
lupakan hal politik kejap..


Inisiatif ini dirangka untuk meringankan beban perbelanjaan pembelian buku pengajian. Selain daripada itu, inisiatif ini dijangka dapat memupuk minat membaca di kalangan rakyat Malaysia. Kerajaan mencadangkan peruntukan sebanyak RM260 juta diberi bagi melaksanakan inisiatif pemberian buku baucar berjumlah RM200. Inisiatif ini dijangka memberi manfaat kepada 1.3 juta orang pelajar.Terbaikk!..Lagi satu,aku nampak satu fenomena perancangan serampang 2 mata..disamping students bleh beli buku (apa2 saja bhan bacaan)..ianya juga untuk membudayakan masyarakat akan datang dengan Budaya Membaca even majalah picisan..xpa la..
Satu usaha murni....TETAPI...
bila baucer ini diberi...pelbagai reaksi dapat dilihat..
tak tau aku nak kata apa dah!..

Pertama:"kenapa tak diberi secara cash"-Mahsiswa/i
Kedua:"kenapa hanya RM200 dan perlu beratur di kaunter?"-Mahasiswa/i..(untonglah org dah bg)
Ketiga:"nak beli external/pendrive/computer gadget bleh?"-Mahasiswa/i
Keempat:"nak beli novel,cleo,mangga,urtv,men health,women daily"-Mahasiswa/i....haha..
Kelima:"Harga memang tak penah trun dik"-kedai buku yg cuba menipu..
Keenam:"Dik buku ini tak boleh,itu tak boleh...just boleh beli buku nota & alat tulis"-Tokey kedai    yg menganggap Voucher tu hanya kertas potostet..
Ketujuh:penjual2 buku menerpa ke kampus..juai buku2 depa yg lama2..Damn!..
Kelapan:aku beli buku "A Doctor In The House-written by Tun Dr Mahathir.."...buku ilmiah ke tu?..


apa2 pon..gunalah sebaiknya untuk membeli buku atau bahan2 berfaedah...Adios!
*AMARAN KERAS:jgn guna voucher tuk beli Playboy!..

2 comments:

crazyhorsea said...

haha...penjual buku menerpa...kat u aku pun sama...terus je dpt boucher, ada pameran buku...tapi minggu dpn dah abih sem dah..nak beli buku pabendanya...aku tnggu sem baru baku pkai bnda tu

zharif said...

bukak sem ade lg 1minggu tuk valid..