Thursday, February 23, 2012

Tiada istilah jauh....

Sekarang ni aku meneruskan kehidupan di negeri keselatan tanah air..JOHOR DARUL TAKZIM!..
Dalam kehidupan aku,jika tempat itu tidak dapat berhubungan ngan famili,barulah dikira jauh..errmmm..what eva lah!...
Memang aku dilahirkan di Kedah,sekolah & matrik pon di sana..
Bohsan jugak asyik-asyik tempat sama ja..
Since I was 13,aku dah bercampur ngan member2 around Malaysia...
Dah masak dah ngan budak2 dari negeri lain..macam2 pe'el...(racist ker ni)..??
Hampir semua negeri dah dapat jejak kaki...cuma Sabah je belom..@frankie bwk saya!
Betul kata orang tua,"Jauh perjalanan luas pemandangan"...
Kalau kita berada jauh dari "comfort zone" kita..
kita akan lebih menghargai kurniaannya..

Ya..mungkin hujan emas ja di tempat orang..
Hujan batu dinegeri sendiri...apa kata,tadah hujan emas tu dalam bekas..dan bawak balik ke tempat kita..
Baru berguna perjalanan jauh kita tu...
Sebenarnya,jika meletak istilah "jauh" itu..akan memerangkap minda dan pancaindera serta pemikiran kita..
Kita perlu berada jauh sedikit walaupon 5 langkah untuk kita melihat apa kelebihan kita serta kekurangan yang boleh diperbaiki...
Wallahua'lam...

Wednesday, February 15, 2012

Kerakusan Melayu, Menjahanamkan Melayu..

Rumahku milik orang..
Kelahiran Nur Amani Miazara...cukup menggenapkan 6 generasi tinggal dalam rumah pusaka ni...Sayang seribu kali sayang..rumah pusaka sejak dari tahun 1930-an bakal lenyap dek kerana kerakusan pembangunan...
Sejarah asalnya,tanah ini milik orang Melayu..dijual kepada Tokey Cina,then dijual beli kembali kepada 3 pemilik Melayu..tanah rizab Melayu Kedah....
              Asalnya hutan,menurut orang2 tua dulu..tanah hutan..buaya,babi pon ada kat sini...Tok nek Dollah.(Abdullah Tahir,ayah moyangku)..beliau lah mula2,menyewa tanah ni dan mebina rumah pusaka ni...allahyarham mewasiatkan rumah ni kepada anaknya,Hashim b Abdullah (moyang aku,anak lelaki sulung Tok nek Dollah)..pastu,Tok Nek Chin  turut membesarkan 3 orang anak di rumah ni..then,cucu sulungnya,Morni bt Arshad (mak aku) diambil bela sampailah mak berkawin ngan abah...kematian isterinya pada tahun 1980 membuatkan beliau ketika itu keseorangan...anak-anak masing-masing bersama keluarga sendiri..maka,mak & abah ketika itu tinggal di Kodiang dipelawa tinggal sekali ngan nek Chin..sejak dari tahun 1984,mak & abah menjaga nenek sehinggalah hembusan nafas terakhir nenek pada 19.Mei.2004...(Allahyarham Hashim b Abdullah,1922-2004)...Pahit ,menerima ketentuan Illahi..Al-Fatihah....Mak lah orang paling terasa ngan kehilangan tu...sebelum hembusan terakhir pon,nenek masih panggil Chik,(panggilan manja nenek kepada  mak)..
  Wasiat yang ditulis disaksikan adiknya  Nek Tam (Allahyarham Ahmad b Abdullah, 1930-2008) telah menyatakan bahawa rumah ni milik Norma (nama panggilan selain Morni)...anak-anak nek chin pon setuju dengan tu..tapi orang lain..ermm...Wallahua’lam..
Mak mewarisi rumah ni..sebelum peninggalan nenek..”Ann,buat rumah ni tuk hang chik...nanti kalau ada duit,bagi anak2 hang belajaq ja..pasai rumah xyah dok pikiaq dah..”..kata nenek kat mak..
ruang tamu rumah..

Orang tua memang nampak masa depan...duit mak & abah hanya untuk kami adik beradik 5 orang belajar..Alhamdulillah...
Sekadar Hiasan..


Tahun 2012,agaknya sudah tiba masanya kami terpaksa meninggalkan rumah ni..untuk memberi ruang kepada pembangunan perumahan MEWAH katanya.
Maka bakal hilang lagi satu kampung orang Melayu...sebanyak 8 buah rumah dan sawah padi akan dikorbankan..ermm..dah nasib,bumi dipijak milik orang...

Tahniah aku ucapkan kepada tuan tanah..kerana nak tolong kontraktor Cina,orang Melayu digadaikan...tok sah dok kata kat Melayu Pulau Pinang lah..Kedah pon bakal ke arah tu...
Sedih ngan tindakan tu,ya..tanah memang milik depa,tapi pampasan rumah dan emotional serta kenangan di kampung ini juga bakal dilenyapkan..
Paling menyedihkan apabila,melihat orang Melayu sendiri yang dijadikan "KULI" dalam syarikat sanggup melihat bangsanya sendiri berpecah..katanya projek ni  tuk rumah-rumah banglo,dah banglo SAH TANPA WAS-WAS,Bukan Melayu lah pembelinya!...
Maka,tiadalah Melayu disini nanti.....pecahan sosial & politik orang Melayu pon akan lenyap..
Betul kata Dato’ Onn..”Musuh sebenar bangsa kita adalah sikap bangsa kita sendiri”..
Apa yang kami mintak hanya pampasan yang munasabah dengan rumah dan segala penambahan tanah diatas tanah ni...takkan rumah sebegini nilainya hanya RM33,000.Helo,tu kandang BABI!
Mencari la arah baru dalam meneruskan kehidupan ni....mungkin masih tinggal lagi di Alor Setar atau Jitra atau keluar dari Kedah...
Maka,usia  hampir 70 tahun rumah ni..bakal musnah..dulu kami melihat Kampung Mempelam musnah ,dibinanya Tesco..kemanalah orang-orang kampung tu..
Bukan nak menolak pembangunan,tapi  marah apabila melihat satu demi satu kampung Melayu dilenyapkan di bumi sendiri...ada berani, kontraktor kacau kampung Cina????...
Bukan marahkan Cina,cuma menegur sikap tamak bangsaku..macamana TANAH RIZAB MELAYU boleh dapat kat bangsa asing..???..mesti ada dalang pemegang lesen "ALI BABA"..yg berangan jadi BOS besar,sebaliknya KULI BESAR CINA....
Sedang menunggu kehancuran seperti ini la.
(Gambar:Kg Pokok Assam,Penang)

Jika Madrasah Salahiah,kedai Melayu pon boleh dirobohkan,patah lagi rumah orang kampung...Melayu pulak tu...
Jadi,terkorban lagi satu kampung Melayu Kedah di Kubang Rotan ni..tiada lagi alamat A1 Kampung Teluk Talipon,Kubang Rotan.Kedah....... mungkin ada perubahan..Wallahualam.Hanya Masa dan Ketentuan ALLAH sahaja la dapat mengubahnya..

*nenek=panggilan kepada moyang lelaki..
*sambil menangis aku menulis entry ni....dah 22 tahun aku hidup disini..

Tuesday, February 14, 2012

Move Like Jagger..

Who is Jagger...?.
he is..
Sir Michael Philip "Mick" Jagger



  1. Moves Like Jagger is a song by American band Maroon 5 featuring American pop singer Christina Aguilera. It was written by Adam Levine, Benjamin Levin, Ammar Malik and Shellback, and was produced by Shellback and Benny Blanco.




Just shoot for the stars,
If it feels right,
And then from my heart,
If you feel like,
You take me away,
You make it okay,
I swear I’ll behave.


You wanted control,
So we waited.
I put on a show,
Now we’re naked.
You say I’m a kid,
My ego is bare,
I don’t give a shit!
….And it goes like this.



Take me by the tongue,
And I’ll know you,
Kiss me til you’re drunk and I’ll show you,
You wanna move like jagger,
I got the moves like jagger,
I got the moo oo oo oo oo oo oo oo oo ves like jagger



I don’t need to try and control you,
Look into my eyes and I’ll hold you,
With the moves like jagger,
I got the moves like jagger,
I got the moo oo oo oo oo oo oo oo oo ves like jagger



Well maybe it’s hard, 
When you feel like,
You’re broken and scarred,
It feels right,
When you’re with me,
I’ll make you believe,
I’ve got the key.



Oh, so get in the car,
You can ride it,
Wherever you want,
You decide it.
If you wanna steer
I’m shifting gears,
I’ll take it from here.
Oh! And it goes like this…



Take me by the tongue,
And I’ll know you,
Kiss me till you’re drunk and I’ll show you,
You wanna move like jagger,
I got the moves like jagger,
I got the moo oo oo oo oo oo oo oo oo ves like jagger



I don’t need to try and control you,
Look into my eyes and I’ll hold you,
With the moves like jagger,
http://www.elyricsworld.com/moves_like_jagger_lyrics_christina_aguilera.html
I got the moves like jagger,
I got the moo oo oo oo oo oo oo oo oo ves like jagger



(Christina’s Part)
You wanna know,
How to make me smile?
Take control on me just for the night.
When I share my secret, 
You’re gonna have to keep it.
Nobody else can see this.



So won’t cha learn?
I won’t show you twice.
Head to toe,
Oooo baby rub it right.
If I share my secret, 
You’re gonna have to keep it.
Nobody else can see this.



Oh! And it goes like this…



Take me by the tongue,
And I’ll know you,
Kiss me till you’re drunk and I’ll show you,
You wanna move like jagger,
I got the moves like jagger,
I got the moo oo oo oo oo oo oo oo oo ves like jagger



I don’t need to try and control you,
Look into my eyes and I’ll hold you,
With the moves like jagger,
I got the moves like jagger,
I got the moo oo oo oo oo oo oo oo oo ves like jagger




Thursday, February 9, 2012

Majlis Anugerah Citra Seni UMK 2011





tiba-tiba nampak hensem semuanya..

macho kan?..
terbaiklah..

semua yang terlibat..

BFF kan?..hehe

aku geli tengok tudung syud...

with Little Indian Mermaid..haha





Jom TUKAR!


arini 1st time masuk kedai runcit yang join Transformasi Kedai Runcit..
kalau nama kedai runcit,mesti kita ingat..
kedai yang berselerak..tak tersusun..
dan busuk..haha..

tp la ni..
hampa tengok lah sendiri..fuhh..kemas,tersusun,banyak barang2..dan..Wangi!..haha
sekadar hiasan..


Tuesday, February 7, 2012

Tafsiran 2 February...

Mohd Zharif B Ramli dilahirkan pada 2 February 1990..
Number yang sesuai ngannya ialah 5 & 2.....

Warna yang sesuaii..
biru,
hitam,
oren
,merah
dan unggu....

Dari segi character nya pula...
..pandai mengambil peluang..
..boleh jadi pemimpin..
..tak pandai urus duit..
..senang naik pangkat..
..degil..bercitarasa tinggi..
..suka shopping..
..berani ambik risiko..
..moody-kena tengok angin jugak..
..berfikiran jauh..
.. jealousy..

..hampir 90% adalah diri aku...ini tafsiran Rahsia DOB oleh Dr Azizan Osman...dibantu oleh my brother..
dulu cam tak percayakan si mamat ni..tp beliau adalah mentor kejayaan..
apabila melihat my brother rajin sangat dok pi seminar ni..
and makin menampakkan hasilnya..
Tahniah!.
*aku pon nak pi gak la..

Sunday, February 5, 2012

Hepy Besday to me!!...

Tiramisu...
...Selamat Ulang Tahun ke-22..
arini br ada masa nak buat entry bout my besday..
lahirnya pada 2nd February 1990..Suboh hari....
sejuk waktu ni.....haha..mcm ingat ja!..
zaman sambut2 besday makin tua makin berbeza..
makin matang dan complicated...
penghargaan demi penghargaan...
sekecik2 benda pon aku masih simpan sampai arini..even wishes cards dr zaman 2003 lg..
sebahagian Wishes cards zaman sekolah 2003-2007


Zaman kat SMSAH dulu..
..bila pi kelas..tengok bwah meja,or dalam locker buku..nanti ada coklat n wishes cards...
..kat meja pon still ada wishes..Hepy Besday!..HB!..Sebesday!..Slamat Ari Tuo!..macam2 bahasa ada..
di alam maya..Friendster lah waktu tu...
surprised party..mostly dr kawan batch...awek pon..haha..TQ guys!!!...
tringat zaman dulo-dulo...
Ghindu Baq Hang!!!..

Zaman Matrik 
...pon sama bestnya...
celebrate ngan kawan2 yang sangat best...
surprised party cam besa...
hunreds wishes cards..and wishes at My Space...
paling best roomates & kawan..yg sanggup share duit beli kek n hadiah..
aku simpan gi semua tu..tak terusik pon!..
..wishes pon datang dari lecturer...
En Azeman-"Selamat Besday kpd Mohd Zharif"..dalam lecture Maths sem 2..almost 250 peoples wishes me at that time..best!!!...
Mr Chow pon....
En Amar....
even mak cik jual Cucuk-cucuk Batang kat Laman Santai!.
best weyh KMK!!!!....
pemberian Hafez,Asyraf,Hafiz,Fadil

tak ingat la sapa bagi ni....tp pompuan lah yg bagi
 Kat UMK..
xkurang bestnya....surprised party waktu besday ke20...
SBH3..beli Tiramisu Kek tu..best3..then,cam besa party tepong lah!..haha
TQ SBH n UMKians!!
hundreds wishes from FBians!!
pastu..2 feb tahun seterusnya..celeb kat rumah wth my family n frens kat sini plak..
lagi bermakna!!..
berdendam aku ngan tangan yg sembur ni...hehe

aminoh,pian,dian dan didi....
dah start cair weyh...

hadiahkan diri sendiri guna voucher,..

Tahun ke-22
..wishes datang dr macam-macam sumber..
kisses from my mom & abah..yang ni paling BERHARGA!!
having dinner..Fantastisch!..
135 frens di FB wishes..
beratus folowers di Twiter..termasuk TMJ!..Gracias Sir!..
ada jugak yang minta aku bertaubat....Alhamdulillah....anda?..
diusia meningkat begini..Syukur ke Hadrat Illahi..
Moga mendapat lindungan Hidayah dr-Nya seperti mana rakan2 ku lain..
InsyaAllah....
Doakan Aku yang terbaiklah!..Amin..
pemberian kak long..


*disisi lain tak perlu aku cerita la kan....

Saturday, February 4, 2012

SALAM MAULIDUR RASUL

Maka orang-orang yang beriman kepadanya (Muhammad), dan memuliakannya, juga menolongnya, serta mengikut nur (cahaya) yang diturunkan kepadanya (Al-Quran), mereka itulah orang-orang yang berjaya.
(Surah al A’raf 157)

Comel kah beliau~??


BABY COMEL~Tesco Shah Alam,2011...





.....another photos.. 
saya dah anak dare...haha
berpikior panjang....

mak pak dia

anak meriam Portugis!
.......yang aku tak paham..ada jugak yang kata budak ni tak COMEL!...hmmm..
she is very PHOTOGEDIKS!!..

Wednesday, February 1, 2012

MAKAN BESAR & KISAHNYA...

.
Aritu ada masa sikit la..
Pi makan besaq sempena taun baru cina..haha..xdak kena mengana langsung lah...
Abang bagi duit suruh bawak mak & abah pi makan seafood malam tu...
Kami  5 orang pi la makan kat seaside at Kuala Perlis,Perlis...
Sampai dalam kol 7.00 malam cam tu lah..pastu trus maghrib kat Masjid Al-Hussin kat atas laut tu..
Alhamdulillah..selesai..jemaah yang ramai..malam tu penuh la semua kedai..
Kedai pilihan kami hanya Kedai Linda sahaja...

After order macam-macam,pastu tunggu la dalam setengah jam..
Dalam masa setengah jam tu..mula-mula mai sorang mak cik..
“adik,ni ada ubat kuruih,minyak panaih,losyen halia pecah lemak..”kata mak cik tua tu...
“eerrrmmm..mak cik,saya dah makan POLYTHERMIC HARDCORE dah....”....hahaha..
Beredar lah mak cik tersebut...
Tak sampai 5 minit mai plak dah sorang lagi..
Kali ni pak cik jual kopi dan teh tenaga katanya...
“Adik,tengok ni kopi jantan dan teh herba..”..kata pak cik tu..
“erm...pak cik,berapa ringgit ni..?”..aku tanya..
Dia just angkat insyarat  3 jarinya...
“ha,okay saya beli..”..bukan atas dasar kopi jantan tu,tapi kesian tengok dia yang berbakul dengan sebatang tongkat...kesian la tengok...so,aku bagi RM5...
Pastu dia without say thanks,senyum then laju-laju  blah dari meja aku gitu ja tanpa bagi balik duit baki lagi RM 2..wooooooo....tak pa la..niat sedekah saja la...
Azan Isyak pon berkumandang...so,aku ngan abah pon pi la solat dulu coz cam lambat lagi nak sampai makanan yang oder tu..

Selesai saja,duduk balik kat meja tu...datang lagi sorang pak cik umurnya sederhana dan badan nampak sihat ja...
“Assalamualaikum,saudara.....ni ada ayat-ayat seribu dinar,3 hengget ja..”...
Hmmmm...ni kali ketiga orang mai promote barang-barang kat pelanggan kedai Linda ni..
Kali ni,aku just diam dan geleng kepala ja...dia pon beredar dari situ...

Nyam-nyam..makanan pon dah sampai..ikan siakap sweet sour,ikan jenahak bakar,tomyam campur,sate..yang paling special..sotong goreng tepung yang unik...nyuk nyap 
makannya...Alhamdulillah....elok-elok habis ja,mai lagi pak cik yang jual Ayat seribu dinar tu...
“aikkkk,pak cik dah mai juai tadi..”...sinis respon spontan aku....
Dia pon..”Allah..silap meja plak..”..dia pon kelam kabut lari pi meja sebelah...meja keluarga Cina...hahaha..
Gelak besaq aku...dia nak pi jual ayat seribu dinar kat Cina tu...hahahaha...
Kes-kes semalam mengingatkan aku kisah-kisah di Kota Bharu..
Pak cik Rappers,Saudara Pakistan”u my brather,muslim..”,budak2 jual ayat2 seribu dinar juga....selalu dok nampak kat mana2 keramaian di Kota Bharu..
*Pengajarannya malam tu...
1.       Kat mana kita berada,solat jangan lupa..pesan abah..
2.       Kalau badan sihat,janganlah kita dok pi mintak-mintak sedekah camtu..usahalah cara lain..
3.       Jika bersedekah jangan diungkit kebenaran si peminta sedekah tersebut..