Wednesday, February 1, 2012

MAKAN BESAR & KISAHNYA...

.
Aritu ada masa sikit la..
Pi makan besaq sempena taun baru cina..haha..xdak kena mengana langsung lah...
Abang bagi duit suruh bawak mak & abah pi makan seafood malam tu...
Kami  5 orang pi la makan kat seaside at Kuala Perlis,Perlis...
Sampai dalam kol 7.00 malam cam tu lah..pastu trus maghrib kat Masjid Al-Hussin kat atas laut tu..
Alhamdulillah..selesai..jemaah yang ramai..malam tu penuh la semua kedai..
Kedai pilihan kami hanya Kedai Linda sahaja...

After order macam-macam,pastu tunggu la dalam setengah jam..
Dalam masa setengah jam tu..mula-mula mai sorang mak cik..
“adik,ni ada ubat kuruih,minyak panaih,losyen halia pecah lemak..”kata mak cik tua tu...
“eerrrmmm..mak cik,saya dah makan POLYTHERMIC HARDCORE dah....”....hahaha..
Beredar lah mak cik tersebut...
Tak sampai 5 minit mai plak dah sorang lagi..
Kali ni pak cik jual kopi dan teh tenaga katanya...
“Adik,tengok ni kopi jantan dan teh herba..”..kata pak cik tu..
“erm...pak cik,berapa ringgit ni..?”..aku tanya..
Dia just angkat insyarat  3 jarinya...
“ha,okay saya beli..”..bukan atas dasar kopi jantan tu,tapi kesian tengok dia yang berbakul dengan sebatang tongkat...kesian la tengok...so,aku bagi RM5...
Pastu dia without say thanks,senyum then laju-laju  blah dari meja aku gitu ja tanpa bagi balik duit baki lagi RM 2..wooooooo....tak pa la..niat sedekah saja la...
Azan Isyak pon berkumandang...so,aku ngan abah pon pi la solat dulu coz cam lambat lagi nak sampai makanan yang oder tu..

Selesai saja,duduk balik kat meja tu...datang lagi sorang pak cik umurnya sederhana dan badan nampak sihat ja...
“Assalamualaikum,saudara.....ni ada ayat-ayat seribu dinar,3 hengget ja..”...
Hmmmm...ni kali ketiga orang mai promote barang-barang kat pelanggan kedai Linda ni..
Kali ni,aku just diam dan geleng kepala ja...dia pon beredar dari situ...

Nyam-nyam..makanan pon dah sampai..ikan siakap sweet sour,ikan jenahak bakar,tomyam campur,sate..yang paling special..sotong goreng tepung yang unik...nyuk nyap 
makannya...Alhamdulillah....elok-elok habis ja,mai lagi pak cik yang jual Ayat seribu dinar tu...
“aikkkk,pak cik dah mai juai tadi..”...sinis respon spontan aku....
Dia pon..”Allah..silap meja plak..”..dia pon kelam kabut lari pi meja sebelah...meja keluarga Cina...hahaha..
Gelak besaq aku...dia nak pi jual ayat seribu dinar kat Cina tu...hahahaha...
Kes-kes semalam mengingatkan aku kisah-kisah di Kota Bharu..
Pak cik Rappers,Saudara Pakistan”u my brather,muslim..”,budak2 jual ayat2 seribu dinar juga....selalu dok nampak kat mana2 keramaian di Kota Bharu..
*Pengajarannya malam tu...
1.       Kat mana kita berada,solat jangan lupa..pesan abah..
2.       Kalau badan sihat,janganlah kita dok pi mintak-mintak sedekah camtu..usahalah cara lain..
3.       Jika bersedekah jangan diungkit kebenaran si peminta sedekah tersebut..

No comments: