Saturday, May 12, 2012

Selamat Hari Ibu!....

Selamat Hari Ibu...
Walaupon aku tak panggil ibu,tapi mesej nya tetap sama tiada beda....
Mak,mula berkhidmat sebagai ibu pada tahun 1983 apabila berumah tangga dan mengandungkan anak sulung iaitu Norliyanti Bt Ramli (Along).Khidmatnya di teruskan pada tahun 1986 (Angah),1990(aku),1995(Ika) dan 1999(Nurul) sehingga lah kini..We Love U lah!...



               Boleh dikatakan permulaan sejarah hidupnya yang penuh liku...
sebagai anak sulong beliau tetap tabah..kesempitan hidup dizaman bangku sekolah menyebabkan beliau terpaksa meninggalkan pena dan kertas..kalau lah zaman tu ada biasiswa..mesti tak jadi camtu...
Apabila nenek (tok) membanting tulang di sawah,sebagai anak sulong..mak lah yang mengambil alih tugas2 seperti memasak,mengemas dan macam2 lah termasuklah menjaga adik-adiknya....Untongnya kini,hanya beliau sahaja yang pandai masak makanan tradisi hasil pembelajaran dari moyang terdahulu...dan buktinya kami adik beradik semua makan sedap2 dan negatifnya gemuk2 belaka...hahaha...
                       Beliau sangat supportive dan sabar...sebagai cucu sulong jugak,beliau lah yang menjaga kebajikan arwah datuknya (moyang aku la..)....pengalaman menjaga orang2 tua ni sungguh mencabar...pelbagai kerenah..air mata suka duka,xsiapa tau.....banyak benda yang boleh aku belajar dari apa yang aku lihat..InsyaAllah..perkara yang sama akan dilakukan kepada kedua ibubapa aku..Semoga Allah tidak memalingkan hati ini...
                      Jasa Kepada Rakyat itu tema JKR..tapi mak jasa kepada semuanya!..family,agama dan bangsa..kepada keluarga semua ibu berbakti sepenuhnya...kalau balik pada zaman sekolah rendah dulu.....mak sangat menitik beratkan pelajaran...everyday,beliau akan pantau homeworks n rutin harian HAFAL SIFIR depannya....zaman tu mak berniaga,pagi buat kuih2,nasi lemak jual pagi2...dan petangnya berniaga laksam then lepas tu cucur udang...ini semua dibuat semata2 menambah pendapatan keluarga...hidup tak lah semewah pada hari ini even abah masih bekerja pada masa tu...sebab kami 4 orang bersekolah..along,angah dan aku zaman tu,kami beli buku sebundle kat Mydin,then balut..tu ja yang mampu tuk digunakan kat sekolah..nak beli kat koperasi mahal..bayangkan 4 orang nak beli set buku kat koperasi tyme tu mahal lah.....xpa..Alhamdulillah kami cemerlang serupa budak2 lain jugak....
               Along balik dari sekolah siapkan homework then tolong mak berniaga kat gerai,then malam dia study lagi..Angah pon kadang2 la...haha..dia suka main wau,memancing n macam2 lah...sebab dia asyik ngan wau dia ja,mak mengambil tindakkan berani "Memusnahkan Wau kesayangan dia"..haha..kalau xkepak wau tu,maybe he not success today!..
For me,aku penah kata kat mak,"Mak adik nak masuk sangat Jenan,syok ja tengok depa dok pakai baju batik...."..haha..tu ja tujuan asal aku struggle nak masuk Jenan sebab nak pakai baju batik time outing!..haha..kalau diingatkan balik..Harun sungguh!..Alhamdulillah,UPSR 2002 mencatat sejarah bila,3 orang pelajar dr SKDS dapat 5A..2 girl and I'm the only boy dapat 5A..Mak ngan Kak Long datang sekolah ngan muka ceria sekali dan mengalirkan air mata kesyukuran...pastu aku dapat tawaran paling diidamkan..SEKOLAH MENENGAH SULTAN ABDUL HALIM (JENAN) pada 2003...PMR 8A,cukup mengggembirakan mak abah aku...then tiada rezki tuk dapat staright A's dalam SPM07, pastu Matriks n U..tp tak pa,ada hikmahnya...Hanya aku sahaja yang dapat tafsirkan..
.Apa yang penting dalam kehidupan ini,aku dapat menggembirakan hati Mak dan Abah..itu ja....."Mak Abah xdak harta langsung nak ditinggalkan,hanya ilmu (akhirat& dunia) ja yang jadi harta sampai ke mati.."....cukuplah peluh mereka itu menitis waktu kami kecik2 ja,bila besar biar peluh kami pula dapat menjadi gula dalam kehidupan mereka...
              Kalau ikut populariti ,Mak ni dah bleh masuk bertanding pilihan raya....merata pasar,kenduri dan functions..mesti ada ja yang kenal..kalau beliau tak datang kenduri orang akan datang rumah check takut2 mak sakit..haha..sampai lagu tu tau!..Mak slalu kata "sampai bila adik nak bergantung ngan mak".. u know why,even aku nak pi beli barang kat Aloq Staq,I prefer nak ajak mak keluar skali...haha..kalau ada awek bleh la kuar ngan awek,ni Mak lah yg jadi peneman buat masa ni la..!..haha...before kasih sayang "dipecahkan"  kepada 2 wanita..biarlah sepenuhnya kasih sayang ini kepada ibu..tak salah pon..
perkara paling merisaukan aku bila mak sakit...baru2 ni ada la plak geng2 sihir menyihir sebab dengki sana sini..celaka lah si pembuatnya!..ni semua ujian,apa yang nampak Mak makin strong ja..orang kampung pon support beliau jugak..time kena sihir tu,rumah jadi cam  hospital,,setiap pagi dan petang ada ja yang datang melawat....problem ni dah selesai.Alhamdulillah.....harapannya yang ingin menunaikan ibadah Haji di Mekah bersama2 lepas abah pencen another 3 years lagi..InsyaAllah..kalau ada rezki..
                    Kalau nak cerita story pasal Morni Bt Arshad ni....novel Ombak Rindu pon kena berundur dari pasaran.....haha...kisah kehidupannya dari kecil yang berliku,remajanya yang beronak sebelum kebahagiaan,kesenangan muncul bila dikurniakan suami dan anak-anak yang sangat menyangi beliau selamaya....Aku yakin setiap orang didunia ini ada kisah tersendiri bersempena HARI IBU tahun ini..bagi aku setiap hari adalah hari ibu..kerana dalam solat,doaku tetap kepada kedua IBU BAPA aku...semoga diberkati dunia akhirat...Selamat Hari Ibu,Morni bt Arshad!....