Saturday, August 31, 2013

Kak Norma buat Comeback!


Dulu time darjah 4,mak dah berniaga laksam bagai......
pastu bila prestasi akademik jatuh..xbanyak pon..dari number 1 ke number 6..
Mak rasa bersalah sebab jarang ada kat rumh,tak memberi fokus kepada aku time tu...
Then, depa ambik keputusan untuk berhenti berniaga dan memberi fokus kepada anak2 baik..
Alhamdulillah,pengorbanan tu berhasil....

Lani, Ogos 2013.....kami mulakan balik business dulu....
pada mulanya just jual dengan laksam...
orang area ni memang suka makan laksam tak kira pagi atau petang....
Seminggu berlalu..sambutan mula2 slow sebab ramai yang belum tau...
Masuk minggu kedua,semakin ramai..then,kami pon start menambah menu..
laksa dan bihun sup...
Tiba2 bihun,mee,kuetiau sup dan laksa pulak menjadi laris...
siap terlajak laris....
sekali orang makan,mesti akan datang lagi....

Setelah hampir 10 tahun berhenti dari berniaga....cabaran kali ni agak mencabar dengan bahan mentah yang semakin mahal dan juga persaingan2 dari kedai berhampiran Kuala Kedah...
"Introducing high price in market shows the quality of product"
10 tahun dulu,laksam Kak Norma sepinggan RM1,lani dah RM3...
Kepuasan bila tengok customer hirup licin kuah...
tak kira lah..kuah laksam ka laksa mahupun sup...
Sup ni mudah....aku pon dah pandai buat..tggu time nak bukak cawangan jaaa...hahaha
kalau lalu area Kubang Rotan..singgah2 ler...warung kecil,rasanya 5 STAR! InsyaAllah...
kami juga sedia menerima tempahan untuk jamuan/kenduri area ALor Setar dan Jitra..
bukan laksa,laksam,sup2 sahaja..
Nasi Jagung+ set
Nasi Tomato+ set
Nasi Daging + set
itu pon boleh...
just Call/watssup/pm
019-9676469
Zharif


SELAMAT ULANG TAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 56!.

Selamat Ulang Tahun Kemerdekaan Negara ke 56


Kemerdekaan yang dikecapi bermakna kita bebas bukan sekadar daripada penjajahan fizikal malahan mencakupi spiritual dan mental. Erti kemerdekaan yang dinikmati ialah membebaskan diri daripada cengkaman kuasa asing seterusnya berusaha bangkit sebagai bangsa bermaruah. Kekuatan politik untuk memperolehi kemerdekaan perlu didokong oleh penguasaan ilmu pengetahuan untuk mempercepatkan proses pembangunan negara. 

Menyorot kembali perjuangan kemerdekaan bangsa Melayu sejak 1511 hingga ke Perang Dunia Kedua 1941-1945, negara ini telah mengalami 3 peringkat perjuangan. Peringkat pertama, secara militan atau gerila, perjuangan pondok yang dipelopori oleh golongan ulama dan kemudian golongan nasionalisma yang berjuang melalui mata pena. Ketiga-tiga kategori perjuangan ini berjalan berasingan sehinggalah pada cadangan untuk mengadakan Kongres Melayu pertama pada 1-4 Mac 1946 diadakan dan menyatukan ketiga-tiga kategori perjuangan ini dengan lebih tersusun dan teratur. Terbentuknya UMNO semasa persidangan tersebut telah memantapkan lagi perjuangan ke arah menuntut kemerdekaan negara. 

Menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan. Tugas kita pada hari ini adalah memenuhi dada dengan ilmu pengetahuan agar kemerdekaan yang dimiliki dapat dipertahankan dan dikekalkan. Tanpa ilmu pengetahuan, kemerdekaan yang baru sahaja diperolehi amat rapuh.
Rakyat perlu bersedia menghadapi pelbagai cabaran untuk memperkasakan bangsa yang merdeka. Sementelah seluruh rakyat Malaysia telah melalui pelbagai cabaran getir, kemerdekaan perlu dihayati dan diisi dengan memelihara kekuatan politik, ekonomi, sosial, agama, bahasa, budaya dan seni warisan bangsa. Segala jurang pembangunan, ekonomi dan sosial di kalangan kaum perlu dirapatkan dan diperkukuhkan agar saling menikmati erti kemerdekaan. Perpaduan yang terbina semenjak usaha memperolehi kemerdekaan perlu diteruskan dan disemai supaya rakyat menjadi semakin kukuh. 

Bumi bertuah ini telah melahirkan ramai pemimpin berkaliber ketika negara bergelut dengan pelbagai masalah seperti kemiskinan, taraf pendidikan yang rendah, perpaduan kaum bahkan ancaman komunis ketika Darurat yang diisytiharkan sejak 1948 lagi. Dengan memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru 1970-1990 (DEB), Rancangan Buku Hijau dan Buku Merah, rancangan mempertingkatkan penguasaan ekonomi penduduk bumiputera dan jurang perbezaaan antara kaum dapat diharmonikan. Dasar pendidikan bermula dari Penyata Razak dan Rahman Talib hingga kini berjaya membebaskan diri rakyat daripada belenggu kejahilan kepada masyarakat moden. 

Beberapa dasar negara telah diperkenalkan seperti Dasar Pandang ke Timur, Dasar Perindustrian, Dasar Pensyarikatan dan Wawasan 2020 telah menjadikan Malaysia negara maju. Kemerdekaan menjadikan kita bangsa yang merdeka dan berdaulat serta bebas menyusun hala tuju sendiri. Kita bebas dari sudut ekonomi, politik, ketenteraan, budaya dan agama. Bebas dalam erti kata mengikut acuan dan kemahuan kita untuk membentuk jati diri bangsa Malaysia yang berdaulat.

Menyelami erti kemerdekaan dengan menyusuri lembaran sejarah bangsa akan menyedarkan seluruh rakyat betapa perjuangan kemerdekaan tidak pernah terhenti. Seharusnya kegemilangan ini menjadi pemangkin kepada generasi baru negara untuk meneruskan kecemerlangan yang telah dicapai. Pengorbanan generasi terdahulu perlu menjadi inspirasi untuk kita terus berusaha gigih menjadi bangsa yang maju dan moden.

Ikhlas dari :Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia